AuGust de vacanță
Bună să-ți fie inima! Bucuroasă să ne auzim în luna lui Gustar! Oare ce roade ți-a(i) dăruit? Fructe, legume, idei bine coapte, prieteni dragi? Iată câteva vești de la noi:
🍉Avem vacanță între 18 și 26 August, ai rezervele făcute?
🍉Hai la Relaxare în Natură cu noi, pe 25 august
🍉Inventarul, prilej de recunoștință și celebrare
🍉E și dulce și sărat, ghici tahini ce-i?
🍉Rețeta de înghețată vegană și fără zahăr
🍉Biomimetismul și ce putem învăța din Natură
🍉Trei femei care luptă pentru mediu în feluri diferite
🍉Întâlnirea comunității și festivaluri pentru iubitori de verde
🍉Schimbările climatice prin ochii unui copil
🍉 Dacă e să vezi un singur lucru din ediția asta, sperăm să fie Scrisoarea citită de Benedict Cumberbach
Dacă vrei să mai auzi despre noi o dată pe lună, abonează-te la grădina noastră de vești și povești pe Substack!
Vești despre magazin
Timp de tihnă
Vine momentul în care orice grădinar are nevoie de puțină tihnă - să se odihnească și să se bucure de roadele grădinii sale - la fel și oamenii din jurul Magazinului, oamenii pe care-i cunoști, care îți împărtășesc rețete delicioase, îți dau ponturi despre produse noi și alternative prietenoase cu natura, oamenii care te așteaptă cu un zâmbet pe buze la intrare, care îți cântăresc borcanele sau îți pregătesc pachetele.
Astfel, în perioada 18 - 26 august Magazinul ia o scurtă vacanță. Te așteptam să îți faci cumpărăturile înainte de această dată, ca să nu te ia pe nepregătite. Iar dacă te gândești să comanzi online, mai poți face asta până pe 13 august, comenzile plasate după această dată vor fi procesate începând cu 27 august, după vacanță.
Hai cu noi la Relaxare în Natură
pe 25 August, la Grădina Buruiană
It is not as much that nature heals us but that our disconnect from nature makes us sick.
Visăm la o zi tihnită, în Natură, cu voi, oamenii pe care Magazinul i-a adus împreună. Cu mâncare bună și curată, bazată doar pe plante, adunați în jurul mesei pline cu ce aduce fiecare. Cu stat pe plajă de dincolo de pădurice și chiar cu făcut baie în râu, pentru cei mai iubitori de apă. Cu ascultat liniștea, cu ascultat unii pe alții și pe noi însine. Cu spus povești în jurul focului sau la umbra copacilor. O zi de celebrare și bucurie de a fi împreună în Natură. O zi care să ne încarce de energie, care să ne reapropie de ce e mai frumos în noi.
Da, vrem și facem o astfel de zi pe 25 august la Grădina Buruiană. Vrei să vii și tu?
Noi ne vom bucura să ne cunoaștem sau să ne revedem, să fim împreună în Natură și să împărtășim o zi de Relaxare. Aici mai găsești niște detalii.
Inventarul la un magazin comunitar
Să numeri fiecare săpun, fiecare ciocolată și fiecare borcan de muștar. Să cântărești toate recipientele de detergent, toți sacii de orez, năut sau linte. Să iei la mână toate produsele, de pe toate rafturile, din toate camerele. Să ștergi praful și să mături peste tot, dacă tot ai mutat toate borcanele și toate cutiile. Apoi să introduci în sistemul de gestiune fiecare produs, cu precizie la zecimale la unele, pentru 747 de linii de produs.
Cam asta se întâmplă la fiecare inventar. Însă cu ajutorul vostru, la ultimele astfel de sesiuni, reușim să facem asta cu brio. Voi, cei care veniți și ne ajutați voluntar în magazin, faceți posibil ca el să poată funcționa mai bine. De data asta Laura, Diana, Roxana și Sabina, alături de Ștefan, Adelina și Tatiana au dat gata inventarul în 2 zile.
Am măsurat tot și am trăit un moment la care visăm de când există magazinul: e primul inventar la care nu am ieșit pe un mare minus. 🙌
Nemăsurată rămâne doar bucuria și recunoștința noastră pentru tot sprijinul vostru și pentru acest moment, de care ne bucurăm alături de voi și de toți cei care au contribuit să putem ajunge aici. 💚
Ingredientele care ne fac viața mai dulce, sănătoasă și curată
Ai încercat?
Vreau să îți povestesc puțin despre un produs foarte versatil, ingredient atât în preparate dulci, cât și în diverse mâncăruri. Ai ghicit? Este vorba despre tahini. Este un produs făcut 100% din semințe de susan, ceea ce îl face o sursă grozavă de calciu, dar și alte minerale precum fier, magneziu și fosfor. Pe deasupra conține și vitamine din complexul B, fitosteroli și are un însemnat raport de lipide nesaturate și proteine. Poate fi folosit în tot felul de rețete sărate precum hummus sau pasta de vinete “Baba Ganoush”, dar își găsește locul și în deserturi precum halva sau chiar înghețată de casă, cum vei vedea.
Rețete
Tahini este ingredientul neașteptat și în această delicioasă rețetă de înghețată vegană cu ciocolată pentru care vei avea nevoie de:
🍦 două banane medii
🍦 4 linguri de cacao
🍦 2 linguri de tahini
🍦 o linguriță de sirop de agave (sau orice alt îndulcitor)
🍦 un praf de sare
🍦 lapte vegetal, pentru reglarea consistenței
Descoperă - Ce mai învățăm de la Natură
De curând am descoperit un concept pe care vreau să vi-l împărtășesc și vouă: biomimetismul (biomimicry). Biomimetismul reprezintă imitarea sistemelor Naturii, pentru a găsi rezolvare la diferite probleme ori nevoi.
Cel mai simplu și răspândit exemplu care ilustrează conceptul de biomimetism este velcro, care a fost inspirat de suprafața scaieților și a ciulinilor. Dar dacă ne-am uita cu atenție la Natură și am învăța cum să rezolvăm probleme mai importante, precum însăși relația noastră cu Pământul?
Janine Benyus explică pe scurt în acest videoclip ce este biomimetismul și cum ne poate ajuta:
“Este un fel de a inventa, căutând inspirație în Natură și întrebându-ne înainte de crea ceva - Ce ar face Natura aici?”.
Îți las mai jos un alt videoclip în care ea vorbește de asemenea despre riscul de a căuta soluții cu superficialitate, atunci când încercăm sa copiem doar forma, nu înțelegem în profunzime sistemul și nu ținem cont de întreg și de relațiile dintre toate componentele.
Inspirație
E greu să vorbesc despre inspirație după ce tocmai ți-am arătat probabil cea mai pură și autentică sursă pe care o putem avea - Natura. Totuși am strâns mai jos câteva resurse care poate îți vor fi de folos:
Filmul “Simona Kossak”
povestește viața celei care s-a hotărât să trăiască după propriile sale reguli, stabilindu-se în mijlocul pădurii, într-o casă fără curent sau apă curentă, înconjurată de natura sălbatică. Filmul urmează să fie lansat în noiembrie 2024, însă până atunci îți recomand acest documentar din 2022, care vorbește despre Simona, prin ochii strănepoatei sale, Ida. Poți vedea trailerul mai jos:
“Fata de 12 ani care a încercat să avertizeze lumea legat de încălzirea globală”
Videoclipul spune povestea candiencei Severn Cullis-Suzuki, activistă de mediu și scriitoare și discursul ei de la doar 12 ani de la Summit-ul Pământului din 1992, Rio de Janeiro.
Aici este o poză de grup cu liderii lumii, care s-au întâlnit la “Summit-ul Pământului” (Earth SUmmit”) în Brazilia, 1992. Dacă vă întrebați unde sunt femeile în aceasta poză, exact asta m-am întrebat și eu. (cc: UN Photo/Michos Tzovaras)
Videoclip - “Arta în vremea Încălzirii Globale”
“Mai este arta utilă, când ne confruntăm cu potențiale catastrofe precum schimbările climatice?” - este întrebarea artistei Megan Cope, artistă aborigenă australiană din poporul Quandamooka. Vezi răspunsul ei, pe care probabil îl intuiești, în videoclipul “Arta în vremea Încălzirii Globale” (“Art in the age of climate change”). Mai multe lucrări ale artistei le poți vedea aici.
Descreșterea - Explicată în Prime-Time pe BBC
Când David Attenborough a făcut publice în anii 2010 o serie de documentare dedicate Naturii, a fost vizibilă o creștere a comportamentelor de consum mai conștiente față de mediu.
Acum, în August 2024, BBC a realizat și difuzează ceea ce este probabil primul mini-documentar dedicat Descreșterii care ajunge în mainstream. Mai jos sunt 8 minute din cele 26 ale întregului material. Cu mare bucurie că în felul ăsta tot mai mulți putem avea acces la informații clare, simple, despre posibilitatea Descreșterii.
Evenimente în comunitate
Întâlnirea Comunității
Te invităm cu drag la cea de-a opta Întâlnire a Comunității din anul acesta, pentru ca, așa cum te-am obișnuit, să ne uităm în noi înșine și să ne aliniem cu ritmul Naturii.
Te așteptăm pe data de 30 august, începând cu ora 18.00, pe strada Buzești numărul 20 pentru a explora ceea ce luna august aduce în Natură (și poate și în noi): odihnă.
Citește mai multe și dă-ne semn dacă vii, pe pagina evenimentului:
Festivaluri
Pentru că tot am vorbit despre vacanță, am pregătit și o serie de recomandări de festivaluri pentru iubitorii de verde:
🎵 Vadoo fest va avea loc între 15 și 18 august la Vadu Oii, Buzău și se prezintă ca o experiență de reconectare cu Natura și cu sinele. Tema acestei ediții: “The Earth is my property x I belong to the Earth”.
Vadoo Festival oferă o reducere de 10% oamenilor din comunitatea Magazinului. Folosește codul VADOO10 la achiziția biletelor.
🎵 Tot între 15 și 18 august poți merge la Roșia Montana Unplugged, festival ce combină Natura, drumețiile și patrimoniul local cu muzica live și instrumentală. Mai multe detalii legate de program găsești aici sau pe pagina de Facebook a evenimentului. Intrarea este liberă.
🎵 Între 30 august și 1 septembrie va avea loc o nouă ediție Codru Fest, la Pădurea Verde (Fosta Gradină Zoo), Timișoara. Mai multe despre valorile festivalului, invitați și bilete poți găsi pe site sau pe pagina evenimentului.
🎵 Între 23 și 25 august la Gherdeal, județul Sibiu va avea loc festivalul „Venetic. Third Beat. - Punte între Artă, Natură și Comunitate”. Organizatorii anunță trei zile aproape de pădure, cu muzică, expoziții, proiecții de filme și ateliere creative. Mai multe detalii găsești pe pagina evenimentului.
Un gând de final
În încheiere, te invit să privești pentru câteva minute lumea prin alte lentile. Acest videoclip ilustrează cum arată schimbările climatice și protejarea Naturii prin ochii plini de onestitate ai unui copil, cu un strop de naivitate.
…și scrisoarea dedicată copiilor lui, interpretată de Benedict Cumberbach și scrisă în 2021 de Stuart Capstick, director la Centrul pentru Schimbări Climatice și Transformare Socială din Cardiff, UK.
Aceasta a fost și scrisoarea noastră. We tried.
Cu speranță și sinceră recunoștință,
Codruța, Ana-Maria, Ioana, Oltea, Tatiana, Mădălina, Florentina și Ama